Huurdersvereniging Zwartewaterwiede

Informatie vanuit Wetland Wonen

Jaarlijkse huuraanpassing

We mogen elk jaar op 1 juli de kale huur verhogen. Je krijgt hierover van ons minimaal twee maanden van tevoren een brief, dus uiterlijk op 1 mei. Hierin vertellen we met welk bedrag we je huur verhogen. We leggen ook uit hoe je eventueel bezwaar kunt maken. De Rijksoverheid stelt jaarlijks het maximale huurverhogingspercentage vast.

 

Vraag... en antwoord!

Wanneer ontvang ik de brief over de jaarlijkse huuraanpassing?

We mogen elk jaar op 1 juli de kale huur verhogen. Je krijgt hierover van ons minimaal twee maanden van tevoren een brief, dus uiterlijk op 1 mei. Hierin vertellen we met welk bedrag we je huur verhogen.

 

Hoe hoog mag de huurverhoging voor woningen wettelijk zijn?

Ieder jaar mag een woningcorporatie de huurprijs verhogen. In de wet staan regels voor het jaarlijks verhogen van de huurprijs.

 

Voor 2024 betekent dit:

De maximale huurverhoging voor sociale huurwoningen, woonwagen of standplaats is 5,8%.

De maximale huurverhoging voor een vrijesectorwoning, garage of carport is 5,5%.

Bij woningen waarbij de maximaal redelijke huurprijs is bereikt, vragen wij de maximaal redelijke huurprijs.

 

Hoe hoog is mijn huurverhoging?

Je vindt de hoogte van je huuraanpassing in de brief die je thuis ontvangt.

 

Wordt de huurbetaling automatisch aangepast?

Heb je ons gemachtigd om elke maand de huur van je rekening af te schrijven. Dan hoef je niets te doen. Wij passen het bedrag met ingang van 1 juli automatisch voor je aan.

 

Betaal je je huur op een andere manier?

Dan ben je er zelf verantwoordelijk voor om het nieuwe huurbedrag aan te passen of door te geven. Bijvoorbeeld als je je huur betaalt via internetbankieren of via een derde (zoals een bewindvoerder).

Waarom heb ik een hogere of lagere huurverhoging dan mijn buurman/buurvrouw?

De huurprijs die je betaalt, is mede bepalend voor de hoogte van de huurverhoging. Ook als jullie beiden precies dezelfde woning hebben kan de huurprijs en daardoor de huurverhoging verschillen. Hoe kan het dat de huurprijs verschilt per woning? Dat kan meerdere redenen hebben:

 

  • De huren zijn nu gemiddeld hoger dan vroeger. Als je buren er al langer wonen, zijn zij met een lagere huur begonnen. Als je nu een woning gaat huren, betaal je de huurprijs van dit moment.
  • Er kan een verschil in de kwaliteit van de woning zijn. Zo heeft de ene woning misschien een cv-ketel en betere isolatie dan de andere woning. Ook de WOZ-waarde kan per woning verschillen.
  • Iedereen krijgt jaarlijks een huurverhoging. Maar door een verschil in inkomen kan de ene buurvrouw of buurman een hogere huurverhoging hebben gekregen dan de andere (inkomensafhankelijke huurverhoging).

 

Wat als ik door de huurverhoging de huur niet meer kan betalen?

De jaarlijkse huurverhoging geldt voor al onze huurders. Daarop kunnen we geen uitzondering maken. Heb je financiële problemen, trek dan op tijd aan de bel. We denken graag met je mee over een oplossing. Dat kan bijvoorbeeld een betalingsregeling zijn.

 

Hoe wordt de maximale huurprijs van mijn woning bepaald?

Om de maximale huurprijs van een woning te bepalen werkt Wetland Wonen met het woningwaarderingsysteem, dit geeft de kwaliteit van je woning in punten weer. Ieder onderdeel van je woning, zoals de woonoppervlakte, keuken, sanitair en WOZ-waarde, krijgt punten. Deze punten samen leveren de maximale huurprijs op. Doordat de onderdelen jaarlijks kunnen veranderen en de WOZ-waarde ook bepalend is voor de woningwaardering is de puntenberekening ieder jaar anders.

 

Met behulp van de huurprijscheck van de Huurcommissie kan je het aantal punten en de maximale huurprijs van je woning ook zelf berekenen.

Op verzoek kunnen wij de woningwaardering van je woning aan je overhandigen.